skip to Main Content
Gedeelde Smart Is Halve Smart……over Rouwverwerking

Gedeelde smart is halve smart……over rouwverwerking

Samen met mijn lieve man Ben zijn wij in 2016 gestart met het vormgeven van onze droom. Het opzetten van een centrum waar mensen groeien in bewustzijn, zoeken naar zingeving en ontwikkelen van spiritualiteit. Inmiddels zijn we al gestart met trainingen en persoonlijke coach trajecten.

In dit artikel meer informatie over 2 vormen van rouwbegeleiding binnen ons centrum; individueel en in (klein) groepsverband van minimaal 5 deelnemers. Ook is een maatwerktraject voor een deel van de familie mogelijk.

Zorgverlener

Mijn hele werkende leven breng ik al door in de zorg als verpleegkundige. Ik ben begonnen in de psychiatrie en was later werkzaam in andere disciplines. Na een periode de rol van huismoeder te hebben vervuld (wat ik als een hele mooie tijd heb ervaren) keerde ik weer terug in de zorg. In 2003 kregen wij te horen dat mijn schoonmoeder en mijn vriendin kanker hadden. Dat was een hele heftige maar ook mooie periode. Ik heb mogen ervaren hoe alles omvattend palliatief terminale zorg kan zijn. Bij mij ontwaakte een intens verlangen om ook deze zorg te gaan verlenen. Een beter bewijs van “toeval bestaat niet” werd direct geleverd: ik solliciteerde op een vacature en direct werd aangenomen bij een high care Hospice in Eindhoven waar ik een geweldige tijd heb gehad. Momenteel ben ik als zzp verpleegkundige in de 24 uurs terminale zorg werkzaam.

Spiritualiteit

De interesse voor de spirituele wereld was al in de pubertijd aanwezig. Mijn concrete kennismaking met die materie is gekomen door een ontmoeting met een paragnost die mij op dit gebied heeft begeleid waardoor ik nu mijn vaardigheden als medium kan inzetten als dit gewenst is. Regelmatig verzorg ik readings voor groepen maar ook 1 op 1 bij ons in de praktijk in Veghel.

NLP en systemisch werk

Mijn interesse voor NLP werd gewekt toen Ben zijn trainingen volgde bij Vidarte in Den Bosch. Wat een mooie persoonlijke ontwikkelingen maakte hij door; dat wilde ik ook! Zogezegd, zo gedaan en in 2013 heb ik daar mijn masters afgerond. Inmiddels heb ik een aantal mentorschappen gedaan en mijn opleiding in familieopstellingen afgerond en ook dit jaar neem ik weer deel aan een aantal trainingen.

Met deze systemische bril, mijn coachvaardigheden, mijn zesde zintuig en een achtergrond als verpleegkundige zorgt voor een goed gevulde rugzak om mensen weer op weg te helpen als dat nodig is.

Rouwverwerking

In de terminale zorg bemerk ik regelmatig dat er na het overlijden van een dierbare nog een onafgemaakt stuk blijft liggen. Het is nu eenmaal zo geregeld dat zodra de terminaal zieke overleden is de zorgverlening als zodanig ook stopt. Juist in die fase hebben nabestaanden het natuurlijk erg zwaar. En ondanks goedbedoelde adviezen valt het niet mee de draad weer op te pakken. Tijd heelt alle wonden wordt er gezegd en voor een deel klopt dat.  Maar vaak zijn er nog zoveel vragen, en gevoelens waardoor een nabestaande stil komt te vallen en niet meer de energie of kracht heeft om het eigen leven weer op te pakken en door te gaan.

Dan kan een professioneel begeleiding dit proces ondersteunen en waar nodig of gewenst versnellen. Zodat nabestaande weer in beweging komen en zij na verwerking van het grote verlies weer hun leven oppakken en verder gaan op hun eigen reis.

Het coachtraject start individueel of in groepsverband

Het werken als coach op dit thema is vooral gebaseerd op het werk van Elizabeth Kubler-Ross, een Zwitserse Amerikaanse psychiater en beroemd om haar pionierswerk rond stervensbegeleiding en de ontdekking van de vijf fase van rouwverwerking:

  1. Ontkenning: “Dit gebeurd mij niet”
  2. Woede: “Waarom ik”
  3. Onderhandelen: “ Ik beloof een beter persoon te worden als….”
  4. Verdriet en depressie: “ Ik geef het op”
  5. Aanvaarding: “Ik ga verder met mijn leven”

Iedereen gaat door deze 5 fases heen op zijn eigen tempo en soms ook op eigen volgorde. Samen zullen we in 5 bijeenkomsten al deze fases doorlopen om te zien of hier nog iets nodig is. Als verpleegkundige, NLP’er met een systemische bril en mijn mediumschap heb ik op een holistische wijze leren kijken naar de mens die ik ontmoet. Ik gun iedereen een ontmoeting met de beste versie van zichzelf en ga graag als metgezel mee op deze reis. Niet om koers te bepalen maar om je op jouw koers brengen en te houden.

Als je meer informatie wenst mail of bel me gerust.

Wilma ter Horst

Back To Top