Nieuwsbrief maart 2021 Bekijk de webversie
Holistisch Centrum Brabant
Nieuwsbrief maart 2021

Er is licht aan het eind van de tunnel horen we de laatste tijd vaak zeggen. We verlangen allemaal naar onze vrijheid die inmiddels nooit meer zo vanzelfsprekend zal worden als deze ooit is geweest.

Dat heeft corona ons - naast alle leed - ook gebracht, bewustwording over hoe dankbaar we zijn voor alles wat er wél is.

Veel plezier met onderstaande inspiratie.

Ben & Wima ter Horst
Van vast-denken naar los-denken en soms omdenken
Naast NLP hebben we natuurlijk veel andere bronnen voor ons werk. Zo ben ik al vanaf het eerste boek “ Ja maar wat als alles lukt” fan van Berthold Gunster, grondlegger van het omdenken.
 
Vooral zijn omdenken matrix gebruik ik vaak in mijn coachgesprekken, hieronder een onvolledige ! samenvatting bedoeld om je uit te nodigen meer van hem te gaan lezen of horen hij heeft namelijk ook een serie mooie en vooral praktische podcasts op spotify. Natuurlijk kunnen we ook samen met jouw problemen aan de slag met als ambitie in één gesprek het probleem te laten verdwijnen en dat is dus iets anders dan oplossen.
 
De essentie van zijn theorie, overtuiging of werkwijze is het volgende. Elk probleem is een verschil tussen de feiten en jouw verwachtingen over hoe de feiten zouden moeten zijn. Als je een probleem ervaart zijn er vier strategieën mogelijk om het probleem te laten verdwijnen.
 
  • Soms kun je de feiten aanpassen en daarmee het probleem oplossen. Als je kiespijn hebt, dan ga je naar de tandarts.
  • Soms kun je je verwachtingen loslaten. Als je verwachtingen je in de weg zitten kan het helpen te onderzoeken hoe reëel zijn de verwachtingen. Ook zou je eens kunnen kijken welk verlangen die verwachtingen eigenlijk creëert. Veel problemen zitten in deze categorie en loslaten geeft letterlijk vaak opluchting.
  • Soms kun je een probleem omdenken. Berthold vertaald dit met de levenshouding; “het probleem is de bedoeling”. Want als het je lukt zowel de feiten als de verwachtingen aan te passen heb je dubbel winst, meer van wat je graag wil. Een man wordt erg onzeker van zijn haarverlies. Hij kiest ervoor zijn probleem om-te- denken en te gaan genieten van zijn kale kop, alle haren die er wel zijn vormen nu ineens een klein probleem.  Al snel voelt hij zich meer man dan ooit te voren. Zijn voorbeelden variëren van Zidane, Michael Jordan, Jeff Bezos (Amazon), Andre Kuipers en Humberto tot uit de oude doos Kojak .
  • Soms moet je een probleem waarnemen. Als de drie andere opties niet werken kunnen we soms niets anders dan het probleem waar-nemen. Dat betekend niet accepteren maar voor nu even laten voor wat het is. We kunnen de feiten nu nog niet oplossen of omdenken en onze verwachtingen kunnen of willen we nog niet los laten. Als je relatie - ondanks alle inspanningen - stuk loopt is dat pijnlijk. Wat nu als je er voor kiest dat deze situatie k.. of k……. is ! en niet meer of minder dan dat. Je hoeft je er niet "even over heen te zetten" of direct de gaan internet daten. Vaak is onze frustratie over hoe we ons voelen namelijk nog irritanter of pijnlijker dan het probleem zelf. Dát loslaten betekent dat het probleem voorlopig blijft bestaan en je er even niks mee hoeft, van jezelf.
 
Als mensen zijn we geneigd om problemen direct te willen oplossen. Het is echter beter eerst eens de feiten te onderzoeken, vaak barsten die van de veelal onterechte aannames. In sommige gevallen blijkt er dan na onderzoek helemaal geen probleem te zijn. Het probleem zit juist vaak in onze verwachtingen, hoe wij de feiten graag zouden zien.
 
Maar zo werkt het natuurlijk niet, feiten zijn namelijk gewoon wat ze zijn feiten. Onze verwachtingen aanpassen, daar hebben we wel de regie over. In mijn sessies merk ik vaak dat cliënten die hun verwachtingen kunnen loslaten direct meer lucht krijgen, vaak zelfs letterlijk.
 
Heb jij een probleem waar je eens op deze manier mee aan de slag wil, dus los-denken in plaats van vast-denken dan ben je van harte welkom en dit kan zelfs online. Dit laatste is trouwens ook een mooi voorbeeld van hoe wij collectief ons “werk” zijn gaan omdenken.
 
 
Alles wat je aandacht geeft groeit, dus durf te kiezen!

Ben ter Horst
Klankschalen
Recent zijn we allebei opgeleid tot klankschaal therapeut door Iwan Boersma oprichter en eigenaar van het klankschalenexpertisecentrum. Hiermee hebben we weer een prachtig nieuw instrument toegevoegd aan onze toolbox. Tijdens de sessie lig je (gekleed) op een massage tafel of een aantal matrassen op de grond. De schalen worden om je heen geplaatst en ook op je lichaam.
 
De trilling van een klankschaal ontstaat direct naar het “aanslaan”. Als je goed luistert hoor je de klank langzaam aanzwellen en uiteindelijk ook weer heel traag uitsterven. De trilling zelf blijf je echter veel langer voelen. Deze trilling is zeer gelijkmatig waardoor jouw lichaam de trilling van de schaal kan overnemen. Omdat je lichaam hoofdzakelijk uit water bestaat dringt de trilling door in elke  cel van je lichaam.

Het effect van de klankschaalmassage kun je ervaren als fysieke ontspanning maar ook kunnen blokkades worden weggenomen en pijn worden verminderd. Ook horen we vaak van cliënten dat ze nog dagen daarna meer ontspannen kunnen slapen of zelfs een blijvende verbetering daarvan ervaren.

Gun je zelf een dergelijke ervaring en maak een afspraak met een van ons.
Iedereen heeft een bestemming en het “toeval” helpt mee om die te bereiken!
Wilma ter Horst
Meer weten click op een van de 4 thema's
Coaching
Hypnose
Opstellingen
Spiritualiteit
Ben ter Horst
0413 32 22 22
06 - 81 34 21 02
info@holistischcentrum-brabant.nl
Wilma ter Horst
0413 32 22 22
06 - 12 75 87 37
info@holistischcentrum-brabant.nl