skip to Main Content

Wat is hypnose nu wel en wat niet ?

Hier vind je informatie over het fenomeen hypnose. Ook krijg je antwoord op de meest gestelde vragen en veel gehoorde fabels en ik vertel iets over de veel voorkomende behandelingen. Als je vragen hebt stel ze gerust via de knop aan de rechterkant. Je kunt daar ook aangeven dat je direct een afspraak wilt.

Het geconcentreerd lezen van een boek, waardoor je de wereld om je heen vergeet, is al hypnose. Je rijdt misschien weleens in de auto op de automatische piloot naar huis en kunt je, eenmaal thuis, niet veel meer herinneren van de rit zelf. Ook dat is een vorm van hypnose. Hypnose kent verschillende gradaties: van een lichte trance (het lezen van een boek) tot complete anesthesie (gevoelloosheid). In lichte hypnose kunnen al veranderingen tot stand worden gebracht, het meest effectief is echter een middelmatige tot diepe hypnose.

 

Hypnose is geen slaap, je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles. In vormen van show hypnose is het mogelijk mensen juist wel (tijdelijk) doof te maken, ik maak geen gebruik van die technieken. Hypnose is voor mij een therapeutisch instrument.

Er is bewijs genoeg

Het is bewezen dat de oorzaken van sommige klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bent bang voor spinnen dan heb je waarschijnlijk ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen.

Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst. Door de begeleiding en de bereidheid van de cliënt om in hypnose te gaan, kan een staat van trance gerealiseerd worden waarin veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden gemaakt.

Je onderbewustzijn, je harde schijf

Het onderbewustzijn is veel groter dan het bewustzijn. Net als bij een ijsberg ligt het grootste deel onderwater. Of zie het als de harde schijf van een computer, alle eerste overtuigingen (ervaringen) worden daar opgeslagen. Komt er een nieuwe overtuiging dan wordt de eerste overtuiging van de harde schijf gewist. Echter, de harde schijf heeft een firewall die niet alle nieuwe informatie zomaar doorlaat. Een hypnotiseur weet deze firewall te omzeilen waardoor je onderbewustzijn boodschappen (suggesties) aanneemt en oude overtuigingen kunnen worden vervangen door nieuwe.

Resultaat: je bent niet meer bang voor spinnen omdat de negatieve emoties die gekoppeld zijn aan de eerdere ervaring met deze beestjes, niet meer op je harde schijf staan.

Altijd zelf de regie

De firewall wordt overigens nooit helemaal uitgeschakeld, waardoor je altijd zelf de controle hebt over het proces. Is de suggestie van de hypnotiseur te extreem voor jouw firewall, dan stopt het proces. Daarmee is er geen enkel risico dat de hypnotiseur je dingen laat doen die jij niet wilt. Dit is een absolute fabel.

Met behulp van hypnose zijn veel problemen op te lossen. Daarover wil ik je op je graag wat meer informatie geven. Naast hypnose beschik ik over meer technieken om je te helpen met jouw problematiek, met name in situaties waar hypnose minder geschikt is.

Afspraak maken

Hypnose behandelingen zijn o.a. zeer effectief bij de volgende klachten/wensen:

  • Stoppen met roken
  • Afvallen
  • Fobieën en angsten
  • Gering zelfvertrouwen/zelfbeeld
  • Slaapproblemen
  • Spanningsklachten
  • Concentratieproblemen
  • Enzovoort

En zijn nog heel veel meer situaties waarin en behandeling met hypnose kan helpen. Laat me weten wat jouw probleem is en je krijgt van mij een eerlijk antwoord of ik je daarbij met hypnose kan helpen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hypnose behandelingen

Fabels over hypnose

Is hypnose niet heel eng?

Nee, hypnose is geweldig om mee te maken en een heel bijzondere ervaring. Lees onderstaande vragen en antwoorden maar.

Is één hypnosesessie echt voldoende? Of heeft het pas effect bij meerdere sessies?

In de meeste gevallen wel, hypnose is een ongelooflijk krachtig instrument.

De hypnotiseur gebruikt het woord ‘slaap’. Ga ik ook echt slapen?

Nee, je gaat niet echt slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles. Je brein weet echter precies wat bedoeld wordt met het commando ‘slaap’ en zal je een zetje geven om sneller en dieper te ontspannen of direct in hypnose te gaan.

Hoe voelt het om in hypnose te zijn?

Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal het beamen: het is een fantastische ervaring.

Wat is het verschil tussen een hypnotiseur en een hypnotherapeut?

Een hypnotiseur is expert op het gebied van hypnose en geen therapeut. Meestal helpt hij je in één sessie van het probleem af. Als hypnotherapeut en coach heb ik een opleidingstraject van 6 jaar doorlopen en geef ik je inzicht in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een probleem om het vervolgens samen met jou op te sporen en op te lossen. Hiervoor zijn 1-3 sessies gebruikelijk.  Tevens is het mogelijk om na de hypnotherapie eventueel een aanvullend coaching traject te volgen.

Kan ik in hypnose blijven steken?

Nee, dit is niet mogelijk, de hypnotiseur heft de hypnose op of je kunt het proces zelf stoppen.

Kan de hypnotiseur mij dingen laten doen die ik niet wil?

Nee, dat is onmogelijk. Een hypnotiseur kan je alleen ‘dingen laten doen’ die je in het dagelijks leven ook zou doen. Zou je moreel iets verwerpen of normaal gesproken iets beslist nooit doen, dan doe je dat in hypnose ook niet.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen die de bereidheid heeft gehypnotiseerd worden. Alleen zwakbegaafde mensen of mensen met een geestelijke stoornis kunnen niet worden gehypnotiseerd.

Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?

Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?

Ook dit is niet mogelijk. Geen bereidheid is geen hypnose.

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie duurt ongeveer 45 minuten inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen. In het geval van hypnotherapie kan de sessie soms iets uitlopen naar ca. 1,5 uur.

Mijn probleem houdt verband met een pijnlijke kwestie waar ik liever niet over praat. Kan ik toch geholpen worden met hypnose?

Ja, dat kan. In geval van directe hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat heb?

Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat. In enkele gevallen, zoals bij gewichtsbeheersing, kan het even duren voordat je resultaat ziet.

Hoe lang houden de veranderingen aan?

De veranderingen zijn, in bijna alle gevallen, direct en blijvend.

Hoe voel ik me na een sessie?

Je voelt je ontspannen, fris en fantastisch.

Kan ik mijzelf hypnotiseren?

Ja, dat kan. Zelfhypnose kun je leren. Het is alleen niet zo krachtig als gehypnotiseerd worden. Ik kan je daarbij in 1 sessie wel een hulpmiddel geven om dit makkelijker zelf te kunnen.

Tarief reguliere sessie (in 80% van de gevallen is 1 sessie voldoende)

€ 110,- maximaal 45 minuten. Deze behandelingen worden uitgevoerd door Ben ter Horst.

Tarief voor 2 personen met gezamenlijke intake

€ 200,- maximaal 1,5 uur. Deze behandelingen worden uitgevoerd door Ben ter Horst.

Back To Top