skip to Main Content

Hoe golf je leven kan veranderen?

Deze bijzonder vorm van coaching ontdekte ik toen ik een paar jaar gelden kennis maakte met, en meteen verliefd werd op, het golf spel. Al snel zag ik de metafoor en parallellen tussen hoe ik en ook mijn flight genoten in het leven staan. Dus hoe wij als mensen en vooral golfspelers omgaan met doelen stellen, verwachtingen en vooral teleurstellingen. Golf is immers 94% teleurstelling.

Dit zie ik dan ook direct terug in het gedrag en de vaardigheden als mens in de verschillende rollen, als partner, medewerker of wellicht als leidinggevende. Werkelijk elk aspect kan direct gerelateerd worden aan het golf spel. Zodra je hier aandacht aan geeft gaan je vaardigheden als mens maar ook als golfspeler zich fantastisch ontwikkelen en verlaag je letterlijk je handicap.

 

Een paar praktijkvoorbeelden. Een manager van een beursgenoteerd bedrijf die tegen een burn-out aan zat, was zeer resultaat gedreven. Zo zag je dat ook in het golfspel, rood aanlopen, club in de grondhakken, veel gevloek. In 2 uur coaching zag hij letterlijk het licht, de slagen werden rustiger, veel meer ontspannen. Maar vooral maakte hij er een sport van om elke teleurstelling onzichtbaar te verwerken. Hij maakt van zijn kracht (resultaatgerichtheid) zijn grootste hulpbron. We hebben nog wat gesprekken gehad, in en buiten de baan, de burn-out is er niet gekomen en wel meer succes in zijn werk en het golfspel door minder hard te werken.

Een ander voorbeeld van een vrouw die last had van het “alfa mannetjes” gedrag van haar flight genoten. Zij kropte de negativiteit op en gaf dan uiteindelijk een sneer. In een coach sessie kwamen we er al snel achter dat hier een patroon lag naar haar eveneens directieve en strenge vader die daarnaast een drankprobleem had. Daarmee was zijn gedrag onvoorspelbaar en zelfs gevaarlijk. In de sessie zag zij in dat het “alfa gedrag” van sommige mannen in haar flight eigenlijk hun eigen onzekerheid was en daarmee juist zeer voorspelbaar, het vormde geen werkelijk gevaar voor haar. Hierdoor werd zij rustiger, kon ze zich focussen op haar eigen spel, liet het – steeds beter – van zich af glijden en werd niet langer als bitch ervaren. Grappig was dat na een aantal maanden het gedrag van enkele van die alfa mannen ook veranderde.

Deze vorm van coaching is dus ook bedoeld voor mensen die het golfspel kennen en vastlopen in hun baan of gezin. Of juist andersom, succesvol zijn in het leven maar niet verder ontwikkelen als golfspeler.

Een paar voorbeelden van hoe het werkt. Wanneer speel jij bijvoorbeeld een birdie, als je eigenlijk 5 slagen mag maken op een PAR 4? Veel mensen roepen pas een birdie bij 3 slagen, dat is onzin. Bij 4 slagen scoor jij een Birdie, schrijf je 3 punten en mag je jouw succes vieren. Dit geeft vaker een succesgevoel en kom je sneller in een flow. En wat als jij ook je 2e bal vanaf de teebox het bos in slaat, wat zie ik dan aan je houding, wat zeg je daar tegen jezelf of je flightgenoten. Hoe helpend is dat voor jouw energie? Hoe vaak denk jij…..deze moet niet in het water? En tot slot waar zit jouw bewuste ademhaling in jouw “pre shot routine”. Zo maar een paar vragen.

De coaching zal in eerste instantie in mijn praktijk in Veldhoven plaats vinden waarbij we ook gebruik maken van onze golfclubs. Afhankelijk van de behoefte kan er ook in de baan getraind worden.

Het is zelfs mogelijk de coaching volledig te doen op het mentale stuk van het golfspel dus zonder andere “coachvraag” Daarvoor heb ik een aantal workshops ontwikkeld (veel gebaseerd op NLP Neuro Linguïstisch Programmeren) die individueel maar ook – en veel leuker, beter en goedkoper – met een groepje golfvrienden gevolgd kan worden.

Onderwerpen die ik daar behandel zijn de volgende:

  • Universele succes principes
  • Gebruik van al je zintuigen
  • De balans tussen lichaam en geest en ademhaling
  • Weet wat je denkt en het effect daarvan
  • Keuzes maken
  • Interne communicatie
  • Feedback
  • Wedstrijdtips

Als je de suggesties opvolgt vanuit deze workshop kun je, in zeer korte tijd, gemakkelijk en afhankelijk van je huidige HCP, je handicap met minimaal 2 punten verlagen.

Afspraak maken

Tarieven voor deze trainingen

De tarieven zijn afhankelijk van de duur, vorm en natuurlijk locatie, bel me voor meer informatie en een voorstel op maat.

Back To Top