Skip to content

Organisatie opstellen?

Met opstellingen bedoelen we vaak familieopstellingen. Toch zijn er veel meer werkvormen en dus varianten van hetzelfde fenomeen. Kijk voor de andere vormen op; organisatie opstellingen of tafelopstellingen. Op deze pagina meer info over het fenomeen organisatie opstellingen in het bijzonder. Ja inderdaad net als een kudde olifanten lopen we vaak achter elkaar aan……. of raken we los van de kudde.

De opstelling kan individueel (met behulp van voorwerpen) in de veiligheid van één op één sessie maar ook letterlijk live in jouw organisatie met de “echte” betrokken mensen !

Afspraak maken

Uitgangspunt

Organisatieopstellingen geven inzicht in de dynamieken die er spelen in een organisatie
Net als systemen in de natuur zoeken organisaties ook naar evenwicht: een balans tussen geven en nemen binnen alle geledingen van de organisatie. Daarnaast wordt het functioneren van organisaties bepaald door de context waarin de organisatie zich bevindt, de historie, de leidende principes (wat doet de organisatie, voor wie & waarom), en de bezetting en indeling van de posities. Organisaties zoeken dus steeds naar evenwicht binnen de organisatie, en tussen de organisatie en haar omgeving.

Dynamiek

Opstellingen maken die dynamieken zichtbaar. Ze laten zien hoe de verhoudingen tussen afdelingen zijn of tussen verschillende managementlagen, hoe de verhoudingen tussen bedrijf, producten, klanten en visies liggen en wat er aan mogelijk nog niet benut potentieel in het systeem aanwezig is. De case-inbrenger krijgt zo nieuwe inzichten over belemmeringen en mogelijkheden in zijn bedrijf of organisatie. Die inzichten geven vaak handvatten om de situatie gemakkelijker te hanteren of nieuwe stappen te zetten.

Opstellingen, of beter gezegd: de systemische manier om naar organisatiesystemen kijken, is een filosofie, waarbij naar het systeem als geheel wordt gekeken. Zonder oordeel, zonder iets mooier of lelijker te maken dan het is, en met een blik op de toekomst. Het is een methode van weinig woorden, die de werkelijkheid van de organisatie toont zoals die is.

Een aantal systemische principes zijn :

  • Ordening waarbij ieder deel van de organisatie zijn of haar goede plek heeft om te kunnen functioneren (bv. op basis van anciënniteit, hiërarchie, inzet en kwaliteiten)
  • Balans in geven en nemen die tot een gezonde en steeds groeiende uitwisseling leid
  • Plek, en daarmee erkenning, voor ieder persoon, concept, oprichter of ander element dat bijdraagt of bijgedragen heeft aan de organisatie in haar bestaan

Stappen in het proces

In een kort interview verhelderen we met de vraag-inbrenger welke personen, functies, concepten en andere elementen voor de vraag van belang zijn.  Bijvoorbeeld: de projectleider, de opdrachtgever, de baas van de projectleider, de klanten en misschien ook het projectdoel. Inhoudelijk wordt er daarbij door de vraag-inbrenger zo weinig mogelijk over het verloop van het project tot nu toe gezegd. Vervolgens kiest de vraag-inbrenger uit de kring van overige deelnemers personen uit die de verschillende elementen van het systeem representeren. Die representanten hoeven daar niets speciaals voor te doen, behalve te weten welk element ze representeren. De representanten weten inhoudelijk dus niets over de organisatie of over het project dat opgesteld gaat worden.

Daarna ontstaat de opstelling: intuïtief plaatst de vraag-inbrenger de representanten ten opzichte van elkaar in de ruimte. Dan gebeurt er iets opmerkelijks, en tot nu toe onverklaarbaars. Onmiddellijk voelen de opgestelde representanten hoe het veld van relaties, waar ze zich in bevinden, in dit uitgebeelde systeem is. Dit veld van relaties blijkt vrijwel altijd sterk overeen te komen met de werkelijke situatie. Beelden en inzichten springen naar voren over verbanden, belemmeringen maar ook mogelijkheden in het organisatiesysteem.

Als begeleider van de opstelling vraag ik de representanten naar wat ze in de opstelling ervaren. Dit geeft vaak al inzichten aan voor de vraag-inbrenger.

Vervolgens kunnen een aantal interventies plaatsvinden. Door posities van representanten te veranderen, ontbrekende of buitengesloten elementen toe te voegen en soms door relaties in de opstelling te benoemen is het mogelijk om te kijken naar goede oplossingen voor de ingebrachte case. Als de opstelling oplossingen laat zien (en dit proces wordt door de begeleider ondersteund) gaat er in het systeem weer energiestromen en krijgt de vraag-inbrenger beelden mee van hoe een mogelijke vruchtbare constellatie er uit zou kunnen zien.

Wie is je gesprekspartner?

Ben ter Horst

Onze tarieven

Individuele sessie

150
  • Het tarief is € 150 – voor 1,5 uur
  • Intake door Ben ter Horst

Groeps organisatie opstelling

125
  • Een organisatie opstelling vraagt voorbereiding en nazorg, na de intake volgt een offerte
  • Het tarief is € 125 per uur exclusief reiskosten
  • De intake/kennismaking is in eerste instantie vrijblijvend, als je het proces doorloopt wordt deze alsnog berekend
  • De begeleiding wordt gegeven door Ben ter Horst
Back To Top