skip to Main Content
Een Nieuwe Lente

Een nieuwe lente

Inmiddels zijn we al weer ruim een maand in de meteorologische lente. Om ons heen zien we de bloesem aan de bomen en het ontluikend nieuw groen. De tuincentra hebben het druk met al die mensen die hun tuin weer nieuw leven willen inblazen.

Maar voordat de nieuwe planten erin kunnen moet er eerst ruimte gemaakt worden. Soms is dat hier en daar wat snoeien en soms ook gewoon met wortel en al verwijderen van onkruid. Mooi woord eigenlijk on-kruid, volgens Wikipedia wilde of verwilderde planten die vooral ongewenst zijn op die plaats. Dus op een andere plaats is datzelfde on-kruid ineens een gewenste verschijning.

Na het snoeien en verwijderen of misschien alleen maar verplaatsen van die spontaan gegroeide struik is er dan ruimte voor nieuw leven. Vaak heel kleurrijk en barstend van nieuwe energie. We zorgen voor potgrond zodat de planten zich snel kunnen hechten en wat extra mest zodat ze zich snel kunnen ontwikkelen. Regelmatig geven we ze water en “kijken” we ze bijna groter.

Maar hoe zit dat met de tuin in ons hoofd. Hoe zorgen we daar voor een nieuwe lente. Ook daar is het belangrijk om te snoeien en afscheid te nemen van oude overtuigingen die ons geen geluk meer brengen. Overtuigingen zijn die dingen die jij voor waar aanneemt maar die voor ander helemaal niet waar hoeven te zijn en belangrijker nog ook omgekeerd. En het mooie van overtuigingen is, net als bij planten, je kunt ze zelf uitkiezen.

Wat kan hier weg, wat geeft geen kleur meer aan je leven. Soms hebben ze diepe wortels dus zorg dat je die er ook haalt. Welke ander overtuigingen zou je willen planten in die vrijgekomen ruimte. Waar zou jij graag van overtuigd zijn, wat zou jouw helpen in deze fase van je leven? Zijn er mensen in je omgeving die diezelfde overtuiging hebben? Op welke manier hebben zij die gepland, hoe hebben ze ervoor gezorgd dat het snel wortelde en tot volle bloei kwam? Wellicht kun je iets van hen leren en zo niet geef dan jouw nieuwe aanplant gewoon veel aandacht. Dat kan letterlijk door een symbool voor die nieuwe overtuiging te kiezen en die als achtergrond op je telefoon te nemen of een kaartje in je portemonnee te stoppen, zolang je het maar regelmatig ziet en er dus weer even aan dacht.

Bedenk dat met de juiste zorg uit dat ene kleine zaadje ook die grote stevige en kleurrijke plant kan groeien. Dus maak eerst ruimt in je hoofd, kies je zaadjes en geef ze liefde en aandacht en geniet van het resultaat.

Ruim 10 jaar gelden in een burn-out dacht ik dat de wereld beter af zou zijn zonder mij. Nu geloof ik dat ik elke dag de wereld een beetje beter maak. Een van mijn nieuwe overtuigingen die me zover heeft gebracht is; alles is mogelijk als je er in gaat geloven. Dus welk zaadje wil jij planten, hoe ga jij meer kleur geven aan je leven?

Zeker zo in de meivakantie een mooi moment van reflectie. Ik wens jou een mooie nieuw lente.

Back To Top