Inzetbaarheid van EMDR
EMDR is bijzonder effectief wanneer er een concrete traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Denk hierbij aan een verkeersongeluk, seksueel misbruik, verlies, pestgedrag of ander vormen van geweld
Vaak wordt trauma op dat moment niet als zodanig ervaren maar laat het wel sporen na. In het lichaam en in het hoofd. Burn-out, chronische ziekte of depressies, zijn slechts enkele voorbeelden van deze sporen. Vaak worden dan de symptomen bestreden maar blijft de oorzaak zitten. Dit resulteert veelal in aanpassing maar geen werkelijke genezing. En nog erger: het komt later terug in een andere uiting.
Bij welke klachten?
- Prikkelbaarheid
- Schuldgevoelens of laag zelfbeeld
- Negatieve gedachten
- Herbeleving overdag of tijdens slaap
- Vermijding van mensen of plekken
- Afgestompte gevoelens (emotionele afvlakking)
Trauma
Je hoeft geen vliegramp of oorlog te hebben meegemaakt om in aanraking te komen met trauma. Trauma overkomt ons. Volgens het UMC-Utrecht heeft ongeveer 1 op de 6 van de Nederlanders een traumatische gebeurtenis meegemaakt in zijn of haar leven (UMC, 2020). De heftigheid van de gebeurtenis is meestal niet het probleem.
Bij ons komen veel mensen die al weken, maanden of zelfs jaren psychotherapie volgen. Echter, trauma wordt vaak niet opgelost door er alleen maar over te praten. Trauma bevindt zich namelijk niet op cognitief (denk) niveau. Vaak weten mensen wel dat ze zich niet schuldig hoeven voelen, of dat ze veilig of oké zijn. Toch zegt het lichaam of emoties iets anders. Kortom: trauma bevindt zich in het onderbewuste en uit zich in het fysieke lichaam. Dit zijn de poorten naar het trauma en dus ook de weg naar herstel.
Wie is je gesprekspartner?
Ben ter Horst
Tim Brinkman
Enkele voorbeelden uit onze praktijk
We behandelen mensen regelmatig met EMDR en vaak met groot succes. Echter in sommige gevallen blijkt EMDR niet de juiste weg en kiezen we alsnog voor een ander route naar mogelijk herstel, binnen of buiten onze praktijk.
- Trauma na het overlijden van een partner naast haar in een auto-ongeluk
- Ernstig pesten op school
- Eénmalig grensoverschrijdend gedrag van een leidinggevende, wat nog dagelijks belemmerend werkte in normaal reageren op feedback
- De ontmoeting – jaren geleden – met een (best wel grote) spin die angst opwekt voor alles wat klein is en beweegt
- Niet meer auto durven rijden. Tijdens de EMDR-sessie bleek ‘controle’ het thema en gingen we terug naar een traumatische relatiebreuk, waarin hij volledig de controle over zichzelf verloor
Wil je meer weten over EMDR? Of wil je de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact met ons op.
Een intake zorgt voor veiligheid
EMDR is veilige therapievorm én we gaan zorgvuldig te werk. Daarom willen wij zicht krijgen op jouw draagkracht en sociaal netwerk. Er kunnen immers veel gevoelens loskomen en het is belangrijk dat je daarvoor een vangnet hebt. Om die reden vindt er altijd eerst een intake plaats voordat we EMDR inzetten.
We namelijk vele technieken om antwoord te geven op je hulpvraag. In het gesprek onderzoeken we samen of EMDR de meeste adequate behandeling is. Indien dit het geval is, starten we met het in kaart brengen van de vraag en de patronen en volgt er later een eerste EMDR-sessie.
Indien dit niet het geval is, kijken we samen naar andere mogelijkheden. In alle gevallen ben je een stap dichter bij de oplossing. Naast de klassieke manier met de vingers werken we tegenwoordig ook met een lamp, geluid en trillingen.
Hoeveel sessies zijn er nodig
Dit is afhankelijk van de complexiteit. Bij een enkelvoudig trauma is soms zelfs een intake en één EMDR-sessie al voldoende. Het natuurlijke verwerkingsproces is dan opnieuw opgestart en werkt vanzelf door. Bij complexere of meervoudige trauma’s zijn vaak meerdere sessies nodig. In dit geval bestaat het trauma uit één herinneringsnetwerk dat is opgebouwd uit meerdere gebeurtenissen. Toch merken de meeste mensen na de eerste sessie al fundamentele verschillen. De lading, verdriet en pijn wordt minder. Vermijding en uitstelgedrag worden doorbroken.
Onze tarieven
Intake gesprek
- Het tarief is € 75,- voor +/- één uur
- Intake door Ben ter Horst of Tim Brinkman
EMDR sessie
- Het tarief is € 150,- voor +/- anderhalf uur
- De behandeling wordt gegeven door Ben ter Horst of Tim Brinkman
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een sessie?
Tijdens de sessie roepen we een oude herinnering op met lastige emoties. Tegelijk wordt een afleidende stimulus gegeven door de therapeut die de heftige reactie op de herinnering neutraliseert.
Is EMDR niet heel eng?
Nee, je blijft zelf altijd “in control” tijdens de behandeling
Hoeveel sessie zijn nodig?
Dat hangt sterk af van de oorzaken en complexiteit van het trauma. In veel gevallen wel enkele behandelingen nodig (waarbij elke behandeling een voelbaar resultaat heeft), zelden meer dan 5 sessies.