Skip to content

Wat is Hypnose niet !

Geen truckje en geen “gave”. Hypnotherapie berust op een wetenschappelijk onderbouwde serie van technieken waarmee gecommuniceerd kan worden met ons onderbewustzijn. Het is juist dat deel van ons brein waarin we de meeste besluiten nemen. Het dus ook net deel waar we veranderingen in ons denken en handelen programmeren.

Afspraak maken

Is Hypnose neuro -logisch?

Is hypnose neuro-logisch?

We schrijven het hier bewust even anders dan neurologie omdat dit vertaald wordt als het medisch specialisme dat zich bezig houdt met “aandoeningen” in het zenuwstelsel en de hersenen. Wij bedoelen hier de logica in- vormenhet zenuwstelsel omdat externe signalen worden vertaald in voor ons soms logisch (maar ook vaak ook onlogisch) gedrag. De menselijke neurologie is het meest complex van alle diersoorten. Ons zenuwstelsel is hiervoor basis. Het is een netwerk dat bestaat uit onze hersenen, het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

In het zenuwstelsel zitten cellen (neuronen) die informatie kunnen opnemen, verwerken en doorsturen. Uiteindelijk verbindt ons zenuwstelsel alle delen van ons lichaam met elkaar. En wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Al met al is het zenuwstelsel een enorme biologische computer, bestaande uit een netwerk van gebieden die er samen voor zorgen dat we kunnen reageren op de buitenwereld en kunnen voelen wat het lichaam voelt en nodig heeft.

Op ons zenuwstelsel (biologische computer) staan programma’s. De basis van onze gedachten, gevoelens en gedrag. Deze programma’s zijn opgeslagen op onze harde schijf. Meestal werken deze programma’s op de achtergrond (onbewust). En zolang ze in overeenstemming zijn met onze bewuste wensen, ervaren we geen problemen.

Soms werken programma’s minder goed of passen niet meer in ons leven. Ze werken ons tegen. Dan wordt het tijd om een programma te updaten of verwijderen. Hypnose is hiervoor een middel. Het is een staat waarin we heel snel, diep kunnen updaten. Neurologisch gezien is hypnose niets anders dan een bepaalde hersenfrequentie. Je kunt het vergelijken met het placebo-effect: proefpersonen krijgen een suikerpil en wordt verteld dat het werkt. Vervolgens reageren lichaam en geest hierop. Symptomen verdwijnen, ziektes genezen. Het bizarre daarin: het effect is zelfs waarneembaar wanneer de proefpersonen weten dat het een suikerpil is. Dit laat zien dat ‘geest boven lichaam’ geen filosofie maar werkelijkheid is.

Door het updaten of verwijderen van een programma kun je anders gaan denken, voelen en doen. Of het nu gaat om een verslaving, onverwerkt trauma of psychosomatische klachten.

Hoe werkt hypnose dan ?

Het geconcentreerd lezen van een boek, waardoor je de wereld om je heen vergeet, is al hypnose. Je rijdt misschien weleens in de auto op de automatische piloot naar huis en kunt je, eenmaal thuis, niet veel meer herinneren van de rit zelf. Ook dat is een vorm van hypnose. Hypnose kent verschillende gradaties: van een lichte trance (het lezen van een boek) tot complete anesthesie (gevoelloosheid). In lichte hypnose kunnen al veranderingen tot stand worden gebracht, het meest effectief is echter een middelmatige tot diepe hypnose. Hypnose is geen slaap, je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles. In show-vormen van hypnose is het mogelijk mensen juist wel (tijdelijk) doof te maken, wij maken geen gebruik van die technieken. Hypnose is voor ons een therapeutisch instrument.

Het is bewezen dat de oorzaken van sommige klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bang bent voor spinnen dan heb je waarschijnlijk ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst. Met begeleiding en jouw  bereidheid om in hypnose te gaan, kan een staat van trance gerealiseerd worden waarin veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden gemaakt.

Bij welke klachten?

  • Verslavingen
  • Afvallen
  • Fobieën en angsten
  • Gering zelfvertrouwen/zelfbeeld
  • Slaapproblemen
  • Spanningsklachten
  • Concentratieproblemen

Altijd zelf de regie

Is de suggestie van de hypnotherapeut te extreem voor jou, dan stopt het proces. Daarmee is er geen enkel risico dat de hypnotherapeut je dingen laat doen die jij niet wilt. Het is een absolute fabel dat een hypnotherapeut jou de controle over jezelf ontneemt, wel leuk voor een serie op Netflix. Met behulp van hypnose zijn veel problemen op te lossen. Daarover willen we je graag meer informatie geven. Naast hypnose beschikken we over nog veel meer technieken om je te helpen met jouw problematiek, met name in situaties waar hypnose minder geschikt is.

Korte wachttijden
Zonder doorverwijzing
Vergoeding mogelijk

Wie is je gesprekspartner?

Ben ter Horst

Tim Brinkman

Nathalie Verwoerd

Meer objectieve informatie?

Klik op de afbeelding hieronder om de video af te spelen.

Hoeveel sessies zijn er nodig

Is hypnose niet heel eng?

Nee, hypnose is geweldig om mee te maken en een heel bijzondere ervaring. Lees onderstaande vragen en antwoorden maar.

Is één hypnosesessie echt voldoende? Of heeft het pas effect bij meerdere sessies?

In de meeste gevallen wel, hypnose is een ongelooflijk krachtig instrument.

De hypnotiseur gebruikt het woord ‘slaap’. Ga ik ook echt slapen?

Nee, je gaat niet echt slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles. Je brein weet echter precies wat bedoeld wordt met het commando ‘slaap’ en zal je een zetje geven om sneller en dieper te ontspannen of direct in hypnose te gaan.

Hoe voelt het om in hypnose te zijn?

Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal het beamen: het is een fantastische ervaring.

Wat is het verschil tussen een hypnotiseur en een hypnotherapeut?

Een hypnotiseur is expert op het gebied van hypnose en geen therapeut. Meestal helpt hij je in één sessie van het probleem af. Als hypnotherapeut en coach heb ik een opleidingstraject van 6 jaar doorlopen en geef ik je inzicht in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een probleem om het vervolgens samen met jou op te sporen en op te lossen. Hiervoor zijn 1-3 sessies gebruikelijk.  Tevens is het mogelijk om na de hypnotherapie eventueel een aanvullend coaching traject te volgen.

Kan ik in hypnose blijven steken?

Nee, dit is niet mogelijk, de hypnotiseur heft de hypnose op of je kunt het proces zelf stoppen.

Kan de hypnotiseur mij dingen laten doen die ik niet wil?

Nee, dat is onmogelijk. Een hypnotiseur kan je alleen ‘dingen laten doen’ die je in het dagelijks leven ook zou doen. Zou je moreel iets verwerpen of normaal gesproken iets beslist nooit doen, dan doe je dat in hypnose ook niet.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen die de bereidheid heeft gehypnotiseerd worden. Alleen zwakbegaafde mensen of mensen met een geestelijke stoornis kunnen niet worden gehypnotiseerd.

Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?

Nee, je bereidheid is nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?

Ook dit is niet mogelijk. Geen bereidheid is geen hypnose.

Hoe lang duurt een sessie?

Een sessie duurt ongeveer 45 minuten inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de valkuilen zijn, de wensen en de verwachtingen. In het geval van hypnotherapie kan de sessie soms iets uitlopen naar ca. 1,5 uur.

Mijn probleem houdt verband met een pijnlijke kwestie waar ik liever niet over praat. Kan ik toch geholpen worden met hypnose?

Ja, dat kan. In geval van directe hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat heb?

Na de sessie heb je in veel gevallen direct resultaat. In enkele gevallen, zoals bij gewichtsbeheersing, kan het even duren voordat je resultaat ziet.

Hoe lang houden de veranderingen aan?

De veranderingen zijn, in bijna alle gevallen, direct en blijvend.

Hoe voel ik me na een sessie?

Je voelt je ontspannen, fris en fantastisch.

Kan ik mijzelf hypnotiseren?

Ja, dat kan. Zelfhypnose kun je leren. Het is alleen niet zo krachtig als gehypnotiseerd worden. Ik kan je daarbij in 1 sessie wel een hulpmiddel geven om dit makkelijker zelf te kunnen.

Back To Top