skip to Main Content
Inspiratie Op Zondag

Inspiratie op zondag

Vanaf vandaag zal ik elke zondag een korte column schrijven waarin ik, door mijn bril naar de wereld kijk en jullie graag uitnodig om met me mee kijken en vervolgens je eigen beeld te vormen. Vanuit Holistisch Centrum Brabant kijken we natuurlijk altijd ook door een holistische bril, we kijken dus graag naar het geheel.

Vrijdag had ik buitengewoon aardig gesprek met een ondernemer die in zijn vrije uren graag voorganger is in een evangelische gemeenschap. Hij heeft een grote woonwinkel met exclusieve meubels in Eindhoven en is, vanuit zijn principe, dicht op zondag. Eerst dacht ik nog; da’s toch niet meer van deze tijd. Een tijd waarin we het volstrekt normaal vinden dat we op zaterdagavond om 23.00 uur een vaatwasser bestellen en dat die gewoon de volgende dag op zondag wordt bezorgd.

Maar zijn motivatie zette me toch aan het denken, die vrije zondag is eigenlijk zo gek nog niet. Gewoon een dag om niet te veel te plannen, wat te reflecteren op de week en wat plannen te maken voor de komende tijd. Want zeg nu zelf; hebben wie die koopzondagen echt nodig? We kunnen en willen waarschijnlijk niet meer anders. Toch vind ik het stoer dat zo’n ondernemer zegt; wij niet, wij kiezen voor de zondag als rustdag lekker met het gezin andere dingen doen.

Het gaat mij eigenlijk helemaal niet om die zondag maar om dat moment van rust, een moment van reflectie. Hoeveel mensen plannen eigenlijk nog hun rustmomenten? Die momenten van even niets hoeven, een boek lezen, wandelen of gewoon een beetje op de mijmeren op de bank met een kop thee of een goed glas wijn.

De laatste maanden is de zondag voor mij zo’n dag geworden van niets hoeven, zoals vandaag; beetje uitslapen, werken aan mijn boek en een rondje hardlopen, heerlijk ont-spannen. En toen kwam, het besluit om vanaf vandaag elke week een column te gaan schrijven, zo maar uit het niets.

Wanneer staat in jouw agenda die streep van “even niets”? Laat je eens verrassen wat er in die stilte aan inspiratie tot je komt. Ik wens je een zinvolle week met ergens een mooi moment van stilte, reflectie en bezinning en dat hoeft zeker niet op zondag.

Ben ter Horst

Back To Top