Skip to content

Wat is systemisch werk

In het systemisch werk gaan we uit van het gegeven dat we allemaal geboren worden in het “systeem van herkomst” dus letterlijk waar heeft je wiegje gestaan. Daar krijg je al de “inprint” mee je ouders, die weer verbonden zijn met je grootouders en zo verder terug in de tijd. Maar ook later op school of in je werk ben je steeds onderdeel van verschillende systemen. in het systemisch coachen kijken we dan ook steeds vanuit dat (bredere) perspectief naar jou en jouw hulpvraag.

De manier van systemisch kijken en werken

We leven allemaal in menselijke systemen zoals ons gezin, ons werk, de vereniging waar we lid van zijn, de school en opleidingen die we volgen, onze vriendenkring, etc. De regels en ook onbewuste wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een systemische oorzaak hebben. Wij worden grootgebracht in systemen en krijgen daarin een plek toegewezen of nemen die in. De dynamiek maakt het mogelijk op een diep en onbewust niveau te werken, liefdevol en met respect voor alle leden in het systeem. Een verstrikking is een verwikkeling in een systeem dat belemmerend werkt. Het zichtbaar maken van een verstrikking geeft de mogelijkheid hierin verandering te brengen. De plek in het systeem is essentieel. Leden van een systeem hebben een plek, deze plek is echter niet altijd de juiste. Het vinden en innemen van de eigen juiste plek wijzigt oude remmende patronen, maakt het mogelijk verstrikkingen op te heffen en stelt je  in staat jouw plek in het leven te nemen. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze (beperkende) patronen kom je in je huidige leven vaak weer tegen binnen nieuwe systemen, bijvoorbeeld je relatie of je werk. Met familieopstellingen kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken. Via een opstelling van het familiesysteem komt naar voren op welke manier iemand onbewust aan zijn familiesysteem en aan anderen met wie hij zijn lot deelt, is gebonden. Bert Hellinger ontdekte dat in systemen drie basisprincipes werkzaam zijn.

Deze drie basisprincipes zijn:

  • Binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  • Orde: alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  • Balans: geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

De rode draad in het familiesysteem vormt de binding met het systeem van herkomst. De binding is de band met de ouders, grootouders en nog veel verder terug. Als, door welke omstandigheden dan ook, één van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd waardoor de huidige situatie blijft bestaan.

Voorbeelden van dynamieken zijn:

  • Ik doe het voor jou
  • Iets dragen voor de ander
  • Iemand beschermen
  • Jezelf boven de ander stellen
  • Iemand volgen die binnen het systeem is buitengesloten of niet erkend

Vanuit deze dynamieken ontstaan symptomen waarmee we in het dagelijkse leven worden geconfronteerd. Dit kan zich op verschillende manieren uiten in: angsten, onzekerheid, overdreven gedrag, relatieproblemen of onduidelijke lichamelijke klachten. Deze symptomen kom je misschien wel dagelijks tegen in verschillende contexten als relatie, sport, werk, vrienden, gezin, etc. Vanuit de symptomen komen met behulp van een opstelling de onderliggende dynamieken aan het licht. Door het beeld dat een opstelling zichtbaar maakt en de energetische werking binnen dat veld kan het systeem ontspannen. Komt het systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes (wetten) dan gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren.

Wie is je gesprekspartner?

Ben ter Horst

Wilma ter Horst

Onze tarieven

Vraagsteller in een groepsopstelling

95
  • Je wordt begeleid door Ben ter Horst of  Wilma ter Horst (jij mag het zeggen).
  • Groep van maximaal 10 deelnemers
  • De opstelling duurt tussen de 45 en 90 minuten

Representant in een groepsopstelling

25
  • Je wordt begeleid door Ben ter Horst of  Wilma ter Horst.
  • Groep van maximaal 10 deelnemers
  • Een opstelling duurt tussen de 45 en 90 minuten

Vraagsteller in een individuele opstelling

150
  • Je wordt begeleid door Intake door Ben ter Horst of  Wilma ter Horst (jij mag het zeggen).
  • De opstelling duurt 1,5 uur inclusief coaching
Back To Top