skip to Main Content

Over de streep

In enkele van deze columns heb ik mij kritisch uitgelaten over de mensen en de wereld om mij heen. Deze week heb ik het besluit genomen om naast het werken als consultant, coach en therapeut ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Want de wereld veranderen begint bij jezelf.

Naast het begeleiden van mensen individueel of in groepsverband vanuit ons Holistisch centrum Brabant ga ik mij inzetten voor “be the change”, in Nederland beter bekend als “over de streep”. In mei volg ik daarvoor een 3-daagse training en daarna zal ik regelmatig als begeleider deelnemen aan sessie door het hele land. Overigens in een ondersteunende rol want voor het volledig leiden van de sessies is een langere opleiding en meer ervaring nodig.

Eigenlijk vielen deze week de puzzelstukjes voor dit besluit in elkaar tijdens een training team coaching bij Vidarte in Den Bosch. Tijdens de eerste dag deelden we daar al met elkaar het antwoord op de vraag; als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat…..  er volgde ontroerende verhalen van mensen en elkaar even een blik gunde achter het masker wat we allemaal dragen. De verbinding die ontstaat als mensen hun masker afzetten en echt contact maken is hartverwarmend.

Op 6 juni 2008 – onze trouwdag – schreef ik Delta M in bij de KvK. Delta M stond en staat als symbool voor “mensen maken het verschil”. Nu bijna 9 jaar later mag ik met Wilma het Holistisch centrum Brabant verder uitbouwen waarin we samen de wereld om ons heen een beetje mooier maken.

Toch wil ik nog groter denken en via “over de streep’ kunnen we in een keer een grote groep mensen een stap maken laten maken. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.

Maar weer even terug naar die vraag; als je me echt zou kennen dan zou je weten dat. Hoeveel mensen om je heen kennen je echt? Misschien een mooie vraag om eens te delen met je partner, goede vriend of vriendin. Want Marco Borsato zong het al; voor jou zet ik mijn masker af, maar doen we dat ook echt of is het altijd een beetje met de handrem erop. Mij mag je die vraag altijd stellen, krijg je een eerlijk antwoord en zul je ook weten waarom ik zo graag van betekenis wil zijn voor de wereld om mij heen.

Vorige week had ik het over de betekenis van de plaats waar je wiegje heeft gestaan. En ik ben blij dat dat hier is, in een land dat 16 maart is wakker zonder een nieuwe Trump. Een land waar het gezonde verstand heeft gezegevierd en er nu een brede regering zal komen die geen al te gekke dingen zal doen. Geen geld verspillen, wat groener denken, aandacht voor de normen en waarden en barmhartig voor vluchtelingen.

En in die relatieve rust is mijn vraag voor jullie deze week; hoe heeft de plaats van jouw wiegje een jouw jeugd je gevormd tot wie je nu bent? Wat zou je zeggen op de vraag; als je me echt zou kennen, dan zou je weten dat….. En daarna wat zijn nu je dromen? Wat wil jij achterlaten voor deze wereld, hoe wil jij het verschil maken?

Back To Top