skip to Main Content
Recht Op Vrije Meningsuiting

Recht op vrije meningsuiting

Na de dag van gisteren kan het niet anders dan dat de column van vandaag gaat over dit thema.

In onze grondwet staat in artikel 7 de vrijheid van meningsuiting met het censuurverbod beschreven: Niemand heeft voorafgaand toestemming nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisie-uitzending.

Op basis daarvan zou je zeggen, iedereen en dus ook onze Turkse buren hebben dat recht. Maar ja, als het dan gaat over een referendum in een staat die geen democratie meer is maar aan de vooravond staat een dictatuur te worden, wat dan? Is dan alles toegestaan, zijn er geen grenzen? Natuurlijk zijn er grenzen aan fatsoen – in ons model van de wereld – maar krijgt Erdogan niet veel te veel aandacht op deze manier? Deze man zal zijn eigen gang gaan en hoe harder wij optreden des te groter zal zijn macht worden. Dat hebben de voorbeelden uit de geschiedenis wel laten zien.

Wat is dan de oplossing? Die is nog niet zo eenvoudig gevonden, want als je geen vriend bent, wordt je al gauw een vijand. Door onze bril gezien is Erdogan een gevaarlijke dictator die zijn volk onderdrukt, een deel van de Turkse bevolking denkt daar echter anders over. En ja, democratie is ook maar een concept, of ga ik dan te ver.

Hopelijk weet het Nee kamp, de oppositie in Turkije een veilige weg te vinden om ook haar stem te laten horen in deze moeilijke tijden. En laten we hopen dat er niet nog meer geweld uit voort komt.

Voor nu zou ik zeggen; we kiezen zelf onze vrienden en dus ook wie wij uitnodigen in ons huis of ons land. En mensen als Erdogan of zijn regering horen daar voorlopig even niet bij.

Wij hechten namelijk erg aan onze vrijheid van meningsuiting, het recht van oppositie en de vrijheid pers. Die rechten horen bij elkaar en niet alleen als het ons uit komt meneer Erdogan. Als u die spelregels weer accepteert bent u de eerste die een uitnodiging krijgt voor een kopje thee.

Ondertussen maken wij ons op voor de verkiezingen en komt er vast een brede coalitie met gematigde standpunten. Dan ben ik blij dat mijn wiegje in Nederland heeft gestaan want ondanks alles hebben we het hier dan toch best goed voor elkaar met elkaar.

Back To Top