skip to Main Content
Een Nieuw Begin Betekend Eerst Loslaten

Een nieuw begin betekend eerst loslaten

Eigenlijk staat ons hele leven in het teken van loslaten, het begint al direct na de geboorte. Het loslaten van de navelstreng waarmee je aan je moeder vast zat is de eerste stap op weg naar zelfstandigheid. Dan volgen er veel belangrijke momenten van loslaten in die eerste jaren; de moedermelk, de eerste stapjes en bijvoorbeeld het alleen achterblijven in het kinderdagverblijf.

Tegen de tijd dat we een jaar of 7 zijn hebben we al veel geleerd over losgelaten maar ook al de nodige ervaringen in ons rugzakje. Loslaten is moeilijk, of liever gezegd kost moeite. Het levert het ons ook veel moois op, zoals vrijheid, zelfstandigheid en steeds meer regie over ons leven. En toch associëren we dat loslaten vaak met die eerste emotie van “niet fijn of zelfs pijn”.

In het leven wat volgt blijven we verder loslaten; ons eerste vriendje of vriendinnetje, onze school, het ouderlijk huis onze eerste baan waarmee onze rugzak verder wordt gevuld.

En dan komen vele van ons op het punt van; was dit het nu, ik zit vast aan een baan, een relatie of een situatie en ik wil loslaten maar het gaat niet. Op onbewust niveau zijn we bang geworden om los te laten uit angst voor de pijn.

Het helpt dan om eens op te schrijven wat dan het ergste is wat je kan overkomen. In veel gevallen blijkt het dan nog wel mee te vallen en is dat het begin van de verandering. Wat hier speelt is dat we teveel bezig zijn met wat we niet willen terwijl de energie komt van wat we wel willen.

Als je de focus verplaatst naar wat je wil bereiken kunnen er wonderen gebeuren. Dus wil jij iets veranderen in je omstandigheden? Formuleer dan je doel op een positieve manier, zorg dat jij diegene bent die iets gaat doen, durf groot te denken en begin vervolgens met kleine stapjes. Maak het visueel, maak een moodboard een tekening kies een symbool, of koppel er een liedje aan. Op deze manier “anker” je (een NLP term voor vastleggen in je systeem) jouw doel aan jouw systeem.

Elke dag heb jij de kans om een nieuw begin te maken, de keus is aan jou. Kom je niet in beweging, bedenk dan dat er blijkbaar iets is wat je zoveel oplevert in de huidige situatie dat je niet in beweging komt. Dus welke dingen ga jij loslaten deze week en wat ga je met die ruimte doen? Welke stappen ga jij zetten? Geniet van de energie die vrij komt als je een nieuw perspectief hebt. Heb een mooie week.

Back To Top